دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 317 KB
تعداد صفحات : 82
بازدیدها : 454
برچسبها : دانلود پایان نامه راهبردهای فراشناختی حل مسئله
مبلغ : 18000 تومان
خرید این فایلپایان نامه کارشناسی ارشد رشته: مشاوره (M.A) موضوع: بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی بر حل مسئله دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهر شوش دانیال
این پژوهش، باهدف بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی برحل مساله دانش اموزان دخترمقطع سوم راهنمایی شهر شوش دانیال اجراشده است. نمونه آماری شامل 50 نفر از بین دانش اموزان دختر سوم راهنمایی درسال 1391 که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و به همین شیوه در دو گروه آزمایش و کنترل هر کدام 25 نفر گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس حل مساله می باشد. طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و آزمون پیگیری است. مداخله ی آزمایشی (آموزش راهبردهای فراشناختی) بر روی گروه آزمایش اعمال گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از روش های آمار استنباطی نظیر تحلیل کواریانس یک متغیری وچند متغیری استفاده شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش با سطح معنی داری 05/0 =α نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی بر حل مساله گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تاثیر دارد.
اهمیت و ضرورت تحقیق
دنیای امروز با پیچیدگی های خاص خودش، انسان رابا مشکلات فراوانی روبروکرده است. انسان ها روزبه روز بیشتر درگیر تغییر وتحولات اجتماعی می شوند لذا نسل امروز ناگزیر است مهارت حل مسأله رابیش ازپیش فراگیرد. لازمه حل مسأله نیز، درگیر شدن بامسایل و چالش های اجتماعی است.
حل مساله و آفرینندگی در بالاترین سطح فعالیت شناختی انسان قرار دارد وجز ارزشمندترین اهداف تربیتی و آموزشی به حساب می آید. درواقع هدف عمده تمام نهادهای تربیتی، ایجاد توانایی حل مساله در افراد است زیرا فقط از راه ایجاد توانایی هاست که می توان افراد را برای مقابله با شرایط متغیر زندگی و موقعیتهای جدید که که مرتبا با آنها روبرو می شوند، آماده کرد.
استفاده از راهبردهای فراشناختی برای کسب موفقیت در یادگیری بسیار سازنده است. پژوهش هایی که درباره ی فراشناخت انجام گرفته است، گواهی های متقاعد کننده ای برای ترغیب به کارگیری آن درفرآیند آموزش و یادگیری پدید آورده است .
تمرین استراتژی یاراهبردهای فراشناختی به دانش آموزان کمک می کند تامتغیرهای مربوط به حل مسأله راشناخته و به نحو مؤثری به سازمان دهی آن بپردازند. بنابراین آموزش مهارتهای فراشناختی به دانش آموزان ضروری به نظر می رسد. این کارباعث می شود تادانش آموزان نسبت به جریان یادگیری خودآگاهی داشته وبادریافت تقویت ، انگیزش لازم رابرای یادگیری حل مسایل پیدا کنند.
توانایی های شناختی ازفراشناخت متأثر می شود. به عنوان مثال ،حل مسأله که یکی ازپیچیده ترین فرآیندهای ذهنی است نیزبافراشناخت رابطه فراوانی دارد وفرد بابرخورداری ازفراشناخت بالا بامسائل به نحوی بهتری برخوردکرده ویک بازنمایی صحیح ازآن به عمل می آورد. به عبارت دیگر، فضای مسأله راتشکیل می دهد وباتوجه به آن راهبردی رابرای حل مساله انتخاب می کند که بهترین کارایی رادارد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقش آموزش راهبردهای فراشناختی برحل مسأله می باشد.
براون معتقد است که چون دانش فراشناختی احتمالا مبنای یادگیری چگونه یاد گرفتن است ؛پس کسب چنین دانشی یعنی آگاهی از قواعد، راهبردها و اهداف باعث می شود که افرادبتوانند به طور کارآمد تر و منعطف تری به انطباق توانایی های شناختی خود با تکلیف جدید بپردازند.
درچند سال اخیر، فراشناخت یا آگاهی از فرایند های شناختی وتنظیم وکنترل آن به یکی از زمینه های مهم وجالب تحقیقاتی در علوم شناختی، روان شناسی وتعلیم وتربیت تبدیل شده است. عصر انفجار اطلاعات و جامعه پیچیده ودر حال تغییر و تحول امروز، مستلزم تاکید نظام های آموزشی برآموزش فراشناختی و (یادگیری چگونه یادگرفتن) است تا دانش آموزان بتوانند دربرخورد با مسایل گوناگون به طور مستقل بیاندیشند.
ازطرفی نیازهای روانشناختی برای بررسی رفتار اهمیت دارند. نیازهای روانشناختی ، تمایل به جست کردن محیطی رادر ما ایجاد می کنندو یکی از این نیازها، راهبردهای فراشناختی می باشد. استفاه از راهبرد های فراشناختی به مدت طولانی (شامل برنامه ریزی درمورد آنچه باید انجام شود، نظارت، بازبینی پیشرفت و ارزشیابی نتایج ) یک روش موثری است تافرد برفرایند های احساس و تفکر خود نظارت و کنترل داشته باشد.
1-3 اهداف تحقیق:
هدف اصلی:
تعیین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی برحل مسأله ومولفه های آن در دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهرشوش دانیال .
اهداف فرعی:
1-تعیین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی بر تحلیل مسأله وعلت یابی آن دردانش آموزان دخترمقطع سوم راهنمایی شهرشوش دانیال .
2-تعیین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی به شیوه گروهی براطمینان به توانایی حل مسأله دردانش آموزان دخترمقطع سوم راهنمایی شهرشوش دانیال .
چکیده
فصل اول: کلیات پژوهش
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت پژوهش
هدف پژوهش
سئوال پژوهش
فرضیه پژوهش
تعریف واژه ها و اصطلاحات به صورت مفهومی و عملیاتی
فصل دوم: ادبیات و پیشینه پژوهش
مقدمه
ریشه های تاریخی مفهوم فراشناخت
روان شناسی فراشناختی
تعاریف
مفهوم فراشناخت
اهمیت فراشناخت
اهمیت فراشناخت در آموزش
تفاوت های فردی و فراشناخت
رابطه راهبردهای شناختی و فراشناختی
تمایزراهبردهای شناختی وفراشناختی
فراشناخت و مفهوم انتقال در یادگیری
فراشناخت دیدگاه تازه ای درباره انتقال یادگیری
مراحل رشد دانش فراشناختی
عوامل موثر در شکل گیری و تحول فراشناخت
مهارت های فراشناخی
رشد راهبرد های فراشناخت
هدف از آموزش فراشتاخت
دانش فراشناختی و تجربه فراشناختی
نظریه های پیرامون فراشناخت
ارزشیابی رشد توانایی های فراشناختی
مبانی نظری فراشناخت
مهارت حل مساله
روش های شناختی ورفتاری در درمان حل مساله
اهمیت و موارد کاربرد مهارت حل مساله
مراحل مهارت حل مساله از دیدگاه وولفولک
بررسی نظریه های پیرامون حل مساله
تحقیقات داخلی
تحقیقات خارجی
خلاصه فصل
فصل سوم: روش اجرای پژوهش
مقدمه
جامعه آماری
نمونه آماری و روش نمونه گیری
ابزار اندازه گیری
پرسشنامه حل مساله
اعتبار و روایی پرسشنامه
طرح تحقیق
روش اجرا
روش تجزیه و تحلیل داده ها
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها
مقدمه
یافته های توصیفی
یافته های مربوط به فرضیه پژوهش
همگنی رگرسیون
یافته های جانبی
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
مقدمه
تبیین یافته های مربوط به فرضیه پژوهش
فرضیه پژوهش
نتیجه گیری
محدودیت های پژوهش
پیشنهادها
پیشنهادهای کاربردی
پیشنهادهای پژوهشی
منابع و مآخذ
پیوست ها
چکیده انگلیسی
فهرست جداول