دسته : معارف اسلامی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 18 KB
تعداد صفحات : 41
بازدیدها : 251
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 4700 تومان
خرید این فایلمقاله بررسی دیدگاه شهید مطهری درباره حقوق زن دراسلام
عناوین:
شهید مطهری و حقوق زن در اسلام
زن و مرد, داراى حقوق برابر یا همانند
زن و مرد, داراى سرشتى یگانه
وجود زن, مایه آرامش مرد
مهریه در نظام حقوق قرآنى
منابع
........................................................
چکیده ای از بخشهایی ازمتن:
شهید مطهری و حقوق زن در اسلام
زن و مرد یكدیگر را از انحراف ها نگاه مى دارند, نارسایى هاى یكدیگر را مى پوشانند و وسیله آسایش یكدیگرند. از این رو هریك زینت دیگرى به شمار مى آید. این تعبیر آیه نهایت ارتباط معنوى زن و مرد و نزدیكى و مساوات آنها را روشن مى سازد. همـان تعبیر كه دربار ه مردان آمده درباره زنان نیز بدون كم و كاست آمده است. زن, به عنوان نیمى از بشریت و عضوى جدّى و غیرقابل چشم پوشى در كانون بزرگ جامعه انسانى و نیز به عنوان یكى از دو ركن پدیدآورنده بنیان خانواده, در طول تاریخ, داورى هاى گوناگونى را نسبت به خود دیده است و شرایط بسیار ناهمگون و نامساعدى را پشت سر نهاده است. نگاهى گذرا به تاریخ چنین مى نماید كه زن در بیشتر مقاطع و در بیشتر جوامع از نوعى محرومیّت رنج برده است و حقوق انسانى او تحت سلطه و سیطره مردان و فرهنگ مردسالارى تضییع شده است. این برداشت, اگر همه جانبه و دقیق نباشد, امّا با آنچه رخ داده است یكسره ناسازگار نیست. چنان كه مانند این تضییع حقوق را در مورد كودكان و نیز طبقات ضعیف اجتماعى نیز مى توان مشاهده كرد.
...
الف: جایگاه زن در آفرینش
به نظر استاد مطهرى, قرآن با تفسیر آفرینش, زیربناى مقررات امور اجتماعى از قبیل مالكیّت, حكومت, حقوق خانوادگى و… را بیان داشته است. قرآن كریم برخلاف دیگر منابعى كه امروز به عنوان كتب آسمانى معرفى شده اند, سرشت و خلقت نخستین زن را احترام آمیز مى داند و سرشت زن و مرد را دوگانه ندانسته است. قرآن با كمال صراحت در آیات متعدّدى مى فرماید كه زنان را از جنس مردان و از سرشتى نظیر سرشت مردان آفریده ایم:4
(یاایها الناسُ اتّقُوا ربّكم الّذى خلقكم من نفس واحدة وخلق منها زوجها وبثّ منهما رجالاً كثیراً ونساءً…) نساء / 1 اى مردم, از پروردگارتان پروا كنید, آن كه شما را از یك نفس (جنس) آفرید و از آن (نَفس واحد) همسر او را و از آن دو مردان و زنان بسیار پدید آورد. یعنى آفرینش انسان چه مرد و چه زن از یك جنس و به یك گونه بوده است. خداوند زن (حوّا) را از همان جنس (گل) آدم آفریده است. جنس آدم و حوّا یكى است و آفرینش آن دو از خاك است. در آیات دیگر نیز به صراحت اشاره شده كه زن و مرد در آفرینش یكسانند و هیچ یك بر دیگرى امتیازى ندارند. این درحالى است كه تورات موجود, زن را از ماده اى حقیرتر از سرشت مرد, معرفى كرده است و معتقد است كه وجود زن, طفیلى وجود مرد است و از دنده چپ مرد آفریده شده است: (خداوند خوابى گران بر آدم مستولى گردانید تا جفت و یكى از دنده هایش را گرفت و گوشت جایش پر كرد.